Over ons

Food Value is software waarmee lokale voedselketens zelf hun eigen site en shop kunnen inrichten. Ieder initiatief dat aan de slag gaat met het pakket wordt lid van de coöperatie Food Value. Dit idee ontstond toen het pakket net af was. Veel bestaande initiatieven kwamen naar ons toe en gaven aan te worstelen met hun software. Het was te duur, te slecht bijgehouden en sowieso voor groepen boeren of een logistiek bedrijf zwaar om dit allemaal zelf te dragen. Maar, toen we doorvroegen, bleven ze vrijwel allemaal vasthouden aan hun eigen software en hun eigen ‘mannetje’, omdat ze dan tenminste eigenaar waren over hun eigen data en ze zich niet uitleverden aan een leverancier die vervolgens failliet kon gaan of eigenaar bleek te zijn van hun adressenbestand. Dit zette ons aan het denken. Het doel van ieder initiatief om de lokale keten te versterken is in de kern toch dat de boer meer aan het stuur komt, dat de power naar de people gaat en dat er niet stiekem toch weer een nieuwe machtige speler ontstaat. Deze gedachte resulteerde in de volgende aanpak en inrichting van onze rechtsvorm.

Hoe werkt het?

Iedere groep die meedoet wordt lid van de coöperatie en daarmee dus mede-eigenaar van het pakket. Samen beslissen de leden wat er wel en niet met data gebeurt en hoe er wordt doorontwikkeld. Ieder lid moet zelf een rechtsvorm zijn en is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen lokale bedrijfsrisico’s. Ieder lid is eigenaar van zijn eigen data, maar je tekent ook altijd voor het delen van de metadata (geanonimiseerd en gekwantificeerd) met de andere leden. Alle leden samen besluiten vervolgens wat er met die data wel en niet mag gebeuren. Ook ontwikkelen we samen software door en delen we kennis.

De software is gebaseerd op WordPress en Woocommerce, aangevuld met maatwerk waarmee we het helemaal toesnijden op het ontzorgen van boeren en klanten. Maar daarbovenop is geen enkele Food Value installatie hetzelfde. Iedere site en shop is uniek. Je kunt hem inrichten voor consumenten, voor business 2 business, optimaal voor de stad, of juist voor een regio, je eigen marges inrichten per verkoper, per product of per hoogte van de bestelling. Jouw shop wordt net zo uniek als jouw initiatief. Extra bonus is dat wij daardoor als groep ook heel snel een uniek palet aan kennis ontwikkelen. Juist door al die verschillende manieren waarop de praktijk wordt aangepakt.

Wat kost het?

Iedere Food Value installatie krijgt zijn eigen installatie en inrichting. We kunnen een eenvoudige inrichting aanbieden vanaf € 3.500,- maar dat zal altijd in overleg worden afgestemd. We leiden minimaal twee mensen op zodat zij precies weten hoe het werkt en deze mensen kunnen vervolgens altijd contact opnemen met de helpdesk bij vragen, storingen of wensen. Onze beheer/hosting/supportcontracten starten vanaf € 200,- per maand. Je leest het dus goed: hierin zit dus ook de licentie voor de software. Vervolgens vragen wij een marge van 3% over de omzet.

Als jouw groep vervolgens nieuwe dingen wil die boven de paar uur werk uitstijgen, kun je dit delen met de groep. Als er meer leden zijn die die ontwikkeling ook willen, betaal je samen voor de doorontwikkeling.

Wie zijn wij?

de coöperatie Food Value U.A. is opgericht door Marieke Karssen (06 5490 5309), Pauline Pels (06-1224 3338), en Jan Hein van der Hoeven (06 5255 9462). Wij vormen het bestuur.

Lees meer over de visie achter het concept Food Value op  https://theplant.nl/food-value-gaat-over-versnelling-en-vertrouwen/

Meer weten over Food Value?

Wil je meer weten over de visie achter Food Value? Bel of mail gerust.

Neem contact op voor meer info of een demo

 Wij reageren snel.