Voedsel, biodiversiteit, landschap, klimaat

Gezonde lokale voedselketens vormen dé sleutel tot herstel

Landbouw die steeds efficiënter wordt, innoveert richting nul. De perfecte appel wordt steeds minder waard en kost steeds meer om te produceren. In alle opzichten. Steeds meer mensen zien dat hier iets moet veranderen. Koks willen weer kwaliteit proeven en eten volgens de seizoenen. Consumenten willen gezond voedsel en een aantrekkelijk platteland. Maar, al deze wensen komen samen bij de boer!

lokale voedselketen is goed voor alles

Waarom is een lokale voedselketen zo belangrijk?

Heel simpel gezegd leveren de meeste boeren één product, dat meestal snel bederft aan één klant. Dat is een zeer slechte uitgangspositie in een markt waar alles om prijs lijkt te draaien. Het ontwikkelen van een lokale of regionale voedselketen biedt kansen om een betere prijs te ontvangen voor mooiere, ecologischer producten en weer in contact te komen met de klant en de stad. Met een goed ontwikkelde lokale voedselketen ontstaat er weer meer waarde op het platteland in plaats van alsmaar minder.

overweldigde boer

Food Value helpt bij alle uitdagingen

Het van de grond krijgen en draaiend houden van een lokale keten is niet eenvoudig. Steeds meer restaurants en boerenwinkels kopen lokaal en bij elkaar in. Dit zijn vaak een-op-een relaties en het kost veel tijd en dus geld om dit te organiseren. En bedenk dan ook eens hoeveel busjes los van elkaar dezelfde rondjes rijden! Ook zie je veel kleine initiatieven te lang in hun eentje doorploeteren. Food Value helpt op twee manieren bij deze enorm complexe uitdagingen:

samen in een winkel verkopen

Food Value is Open Source én maatwerk

Food Value is software die iedere groep boeren, consumenten en/of logistieke partij die dit voor boeren wil organiseren voor een laag bedrag gebruikt kan worden Je kunt je eigen shop en rechtsvorm inrichten zoals je zelf wilt, maar toch profiteren van gezamenlijk ontwikkelde software.  Food Value is voor 80% gebaseerd op Woocommerce en WordPress, software die wereldwijd door een kwart van alle webwinkels wordt gebruikt. Voor de lokale keten scheelt dit een heleboel zelf ontwikkelen en je bent richting de toekomst altijd voorbereid op verandering en groei. Die andere 20% is door ons ontwikkeld maatwerk dat optimaal is ingericht voor het ontzorgen van zowel boer als klant.

food value cooperatie

Food Value is een coöperatie

Als je kiest voor Food Value, kies je voor lidmaatschap van een coöperatie. Dat heeft heel veel voordelen. Je wordt, om te beginnen mede-eigenaar van de software, en van de data. Maar, tegelijkertijd ben je ook niet meer alleen. Want hoe tof is het om ervaringen uit te wisselen met andere groepen? En die kennis vervolgens weer te vertalen naar betere software? Dat is precies waarom Food Value zo is opgezet. Zo weten alle boeren en klanten dat het initiatief sociaal blijft en niet op een mooie dag wordt verkocht aan een op de data beluste investeerder die daarna de marges gaat opschroeven zodat de boer opnieuw.. precies.

Wie heeft nu al voor Food Value gekozen?

Eten van de Lelystadse Boer

Eten van de Lelystadse Boer

De grootste groentetuin van Nederland, en een superenthousiast team dat samen laat zien hoe je het moet doen: consumenten èn zakelijke klanten, een prachtige shop, met een zeer volledig aanbod en een mentaliteit van aanpakken.

Bekijk de shop
Puurland Grootverbruik

Puurland Grootverbruik

Niet alleen restaurants, maar ook bedrijfskantines in en rondom Arnhem willen gezonder, lekkerder en eerlijker voedsel inkopen. Puurland en de Groene Rijders organiseren het antwoord met een zelf ontwikkeld groen, elektrisch vervoersconcept.

Bekijk de shop
Mobiele Gaard

Puur Betuws

De online winkel van Puur Betuws is gemaakt met een gloednieuwe versie van Food Value en start gelijk met meer dan 20 leveranciers en een heel open en transparante opzet. 80% van de verkoopprijs van het product gaat naar de boer en slechts 20% naar het transport, de techniek en alle ondersteuning.

Bekijk de shop

Neem contact op

 Wij reageren snel.